Daniel OG
per en 13 Maig 2012
1,342 Vistes

Hidrogenesse Turing

 

Aquest any es celebra el centenari del naixement d'Alan Turing, el pare suprem de la Ciència de la Computació.

Hidrogenesse (Manolo i Genís) han preparat un magnífic disc amb 10 cançons originals, anomenat  Un dígito binario dudoso - Recital para Alan Turing, en homenatge a Alan.

Podeu veure tot el projecte a la seva web espcial Turing Bits.

El disc ja es pot escoltar a Spotify i vos el recomane si teniu un mínim interès sobre la vida d'Alan o us agrada el món de la computació: Hidrogenesse – Un Dígito Binario Dudoso (Spotify)

A continuació, aquests són els 10 temes del disc i tota la seva justificació moral i història, un treball que pocs grups fan.

 

1. El beso

La primera cançó del disc és un petó per despertar a Alan Turing, desfer l'encanteri i tornar-li a la vida (Alan Turing va decidir acabar amb la seva vida mossegant una poma enverinada, com Blancaneus, després d'haver sigut detingut i condemnat l'any 1952 a rebre un tractament de castració química per ser homosexual).

https://www.youtube.com/watch?v=OvWlRceGRv0

Hidrogenesse – El Beso


2. Christopher

D'adolescent, Turing va perdre a qui era el seu millor amic a l'institut, Chistopher Morcom, víctima de la tuberculosi. Era l'únic company de classe amb el seu mateix interès per la ciència i les matemàtiques. Aquesta pèrdua va marcar a Turing, afirmant el seu ateisme i originant-hi les seves primeres idees sobre intel·ligència artificial. Amb tota ingenuïtat va començar a preguntar-se si seria possible donar continuació a l'existència del seu amic, fora del seu cos mort, replicant seus processos mentals gràcies a les matemàtiques. La cançó Cristopher està inspirada en les cançons "Teen Tragedy", un sub-gènere de cançons teen-pop dels 50 i 60, en què es lamentava la mort d'un adolescent, com "Tell Laura I love her "o" Leader of the pack ". En algunes, el mort prenia la paraula i cantava part de la cançó des de l'altre món per consolar els qui el ploren.

https://www.youtube.com/watch?v=xdkZgfPGKBs

Hidrogenesse – Christopher


3. Love letters

El 1948 Alan Turing va entrar a treballar a la Universitat de Manchester, al laboratori de computació, programant l'ordinador de la universitat (Manchester Mark I) al costat de Christopher Strachey, un tipus amb un gran talent per a la programació que s'inspirava en les idees de Turing. La computadora rebia instruccions i emmagatzemava "paquets" sota cintes de paper perforades. Turing i Strachey, a més de programes matemàtics, també es van entretenir a fer que la màquina jugués a les dames, cantés l'himne "God Save the King" i escrivís cartes d'amor.
"Love letters" era un programa que generava cartes d'amor, amb una base de paraules limitada i unes fórmules que les combinaven. Un exemple: "Darling Sweetheart, You are my avid fellow feeling. My affection curiously clings to your passionate wish. My liking yearns to your heart. You are my wistful Sympathy: mi tendir liking. Yours beautifully, MUC"
La cançó Love Letters és una balada amb traduccions automàtiques de diverses "Love letters" generades per la MUC.

Hidrogenesse – Love Letters


4. CAPTCHA Cha-Cha

Les imatges antispam CAPTCHA (acrònim de Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart, Prova de Turing Pública i Automàtica per Diferenciar Màquines i Humans) estan basades en un mètode proposat per Alan Turing el 1950 para demostrar que una màquina pot ser inteligent.
La cançó CAPTCHA està inspirada en el ritme Cha-cha-cha i en les relacions interpersonals, en les primeres cites i als webs de cites, on tothom juga a la imitació, i on la fascinació i la desconfiança s'alternen i es combinen. A continuació, un detall de la gravació de la cançó

Hidrogenesse – Captcha Cha-Cha


5. Dígito binario dudoso

La cançó que dona nom al treball.

Hidrogenesse – Dígito Binario Dudoso


6. Enigma

Durant la Segona Guerra Mundial Alan Turing va ser reclutat pel govern anglès per treballar tractant de desxifrar els codis secrets que usaven els nazis per transmetre els seus missatges. Tots els missatges nazis s'emetien i rebien a través d'unes màquines anomenades Enigma, que xifraven tota la informació d'una manera tan complexa que creien indesxifrable. Aquesta cançó  combina dos balls que probablement va ballar amb altres homes a Copenhagen: el vals i el swing, i hem encriptat la melodia principal d'una glamourosa pel·lícula d'espies, fent una melodia encriptada a ritme de vals i interpretada amb un petit sintetitzador monofònic. El resultat final és una cançó ballable.

Hidrogenesse – Enigma


7. Un mystique determinado

"Hay un mystique determinado sobre él, y pienso que estará ahí por absolutamente un tiempo largo. No puedo ver ninguna razón para moverse encendido. Usted suena un dígito binario dudoso. Yo pienso tan así. Una arrogancia secreta determinada."

Aquestes paraules les va generar un traductor automàtic, partint d'un fragment en anglès d'una entrevista a Morrissey, i del que parlaven era de Manchester, la ciutat del nord d'Anglaterra on va néixer Morrissey i on Turing va treballar amb el primer ordinador.

Hidrogenesse – Un Mystique Determinado


8. Historia del mundo contada por las computadoras

La cançó que tanca el recital està inspirada en el llibre "Turing and the Universal Machine. The Making of the Modern Computer" de Jon Agar. L'autor fa un repàs a la història de la computació per a situar en context a Turing i la seva idea de la Màquina Universal. Al la cançó les màquines ens expliquen com han viscut la revolució industrial, la globalització, les grans guerres i també el drama psicològic dels petits dispositius informàtics.

Hidrogenesse – Historia del Mundo Contada por las Máquinas

 

PD:  A mesura que vagen sent pujades a Youtube les cançons, aniré actualitzant el post, per poder escoltar-les sense Spotify.

Publicat a: Música
Sigues el primer a qui li agrada això.